DIAGNOSE


Instabiele Nekwervels

Simone heeft C C I en A A I + AAR. Beide aandoeningen betreffen een instabiliteit van de nekwervels, waardoor deze teveel verschuiven en hierdoor tegen zenuwen en de hersenstam drukken. AAI is de afkorting van atlanto axiale instabiliteit. Hierbij is er een abnormale verplaatsing is tussen de eerste twee wervels (atlas en axis). Atlanto-axiale instabiliteit kan men definiëren als overmatige mobiliteit tussen atlas (C1) en axis (C2) in de cervicale wervelzuil. AAR is dat door rotatie (bewegen) van haar hoofd, de wervels zo instabiel zijn dat haar halsader wordt verdrukt.
CCI is een afkorting van craniocervicale instabiliteit. Dit is een structurele instabiliteit van het gewricht dat je schedel en nek met elkaar verbindt (het craniocervicale gewricht). Deze instabiliteit of onbalans kan leiden tot een pathologische (afwijkend) vervorming van het cerebellum (de kleine hersenen).
HOE IS DE DIAGNOSE GESTELD?


De diagnose is gesteld middels een upright MRI scan in Londen. En door aanvullende mri's, scans van haar hoofd en nek in flexie

en extensie in Barcelona. Ook is er een MRV gemaakt, een extra ader onderzoek geweest. Simone heeft een Halo frame op gehad. 

 

Wat is een upright MRI scan?

Een upright mri is een scan die wordt uitgevoerd waarbij de patiënt kan gaan zitten, staan en in verschillende houdingen kan bewegen. De scan wordt in een natuurlijke gewicht dragende positie uitgevoerd. Door deze methode kunnen klachten specifieker worden onderzocht die normaal in mri afnemen omdat men dan ligt. Dit is door de verandering van de druk.